گزارش| نگاهی به تحرکات اخیر رژیم صهیونیستی در آسیای مرکزی
به گزارش خبرگزاری رسا، رژیم صهیونیستی نیز از جمله نخستین بازیگرانی بود که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سریعا استقلال جمهوریهای آسیای مرکزی را به رسمیت شناخت و مناسبات خود با این کشورها را آغاز کرد. در این چارچوب رژیم صهیونیستی دو هدف عمده را پیگیری میکرد. نخست، اطمینان از عدم بازگشت اتحاد جماهیر شوروی به عنوان اصلیترین حامی دولتهای عربی در جنگهای 1967 و 1973. دوم، تکمیل استراتژی اتحاد پیرامونی بنگورین، از طریق اتحاد با کشورهای مسلمان غیرعرب. به ویژه با توجه به آن که جمهوریهای تازه استقلال یافته بعضا شامل اقلیتهای یهودی بوده و دوره سرکوب اسلامگرایی را برای مدت 70 سال طی نموده بودند، این امر فرصتهای جدیدی در اختیار رژیم صهیونیستی قرار میداد. در حال حاضر رژیم صهیونیستی با هر 5 جمهوری منطقه روابط دیپلماتیک داشته و 2 سفیر ثابت (در قزاقستان و ازبکستان) و دو سفیر غیرمقیم (در ترکمنستان و تاجیکستان) در آسیای مرکزی دارد. در همین راستا، در این گزارش نگاهی به آخرین تحرکات رژیم صهیونیستی در یک ماه اخیر در آسیای مرکزی پرداختهایم.
رسوایی قاچاق اعضای بدن از آسیای مرکزی به اسرائیل
در اواخر ماه نوامبر پلیس قزاقستان خبر از دستگیری یک پزشک فعال در حوزه قاچاق اعضای بدن انسان منتشر کرد. این پزشک در زمینه خرید اعضای بدن مردم فقیر آسیای مرکزی از کشورها اوکراین، قرقیزستان و تاجیکستان فعال بوده است. در بیانیه پلیس قزاقستان همچنین آمده که در برخی موارد نیز این افراد «وادار به فروش کلیه خود به دلیل مشکلات مالی» میشدند. بیانیه منتشر شده همچنین تصریح میکند که «دریافتکنندگان این اعضای بدن شهروندان ثروتمند برخی کشورها، عمدتا از اسرائیل» بودهاند. این پزشک که نام او آبیلای دونبای عنوان شده در بازه سالهای 2017 تا 2018 درآمد بسیار زیادی از این طریق کسب کرده است. بنا بر گزارش «تایمز اسرائیل» عقاید سنتی جوامع یهودی در رژیم صهیونیستی باعث شده تا سطح اهدای عضو در اسرائیل بسیار پایین بوده و این سبب رونق گرفتن «گردشگری پیوند» شده است.
برگزاری میزگرد تجاری سفارت قزاقستان در تلآویو
در مورخ 1 دسامبر، سفارت قزاقستان در اسرائیل یک میزگرد با حضور تجار اسرائیلی در تلآویو برگزار کرد. تجار اسرائیلی در این میزگرد با جنبههای سیاست خارجی قزاقستان، فضای سرمایهگذاری و پتانسیلهای اقتصادی، ترانزیت و حمل و نقل، شاخصهای توسعه و موارد دیگر آشنا شدند. بنا بر گزارش وزارت امور خارجه قزاقستان، حجم مبادلات تجاری این کشور با رژیم صهیونیستی در 9 ماهه نخست سال 2019 حدود 400 میلیون دلار بوده است. در این نشست طرف اسرائیلی علاقهمندی خود را به همکاری مشترک در حوزههای نوآوری، اکو توریسم، گردشگری قومی، ساخت و ساز زیرساختهای گردشگری، فناوریهای دیجیتال و ... ابراز کرد.
اهدای دستگاههای تولید آب از هوای محیط به ازبکستان
شرکت اسرائیلی «واترجن» با تولید دستگاهی که با استفاده از هوای محیط آب آشامیدنی و پاک تولید میکند، در ماه نوامبر در زمره اختراعات برتر دنیا قرار گرفت. این دستگاه تاکنون به کشورهای مختلفی در جهان صادر و یا اهدا شده که یکی از آنها ازبکستان بوده است. بنا بر گزارش جروزالم پست، در ماه اکتبر شرکت واترجن یک تفاهمنامه همکاری با دولت ازبکستان برای نصب دستگاههای تولیدکننده آب از هوا در شهرهای این کشور که با کمبود آب مواجه است به امضا رساند. این موافقتنامه در مورخ 29 اکتبر با حضور ابراهیم عبدالرحماناف، وزیر نوآوری ازبکستان و مشائیل روتمن، معاون بازاریابی و فروش واترجن به امضا رسید. در جریان برگزاری نمایشگاه نوآوری ازبکستان «Innoweek 2019 » در تاشکند نیز عزیز عبدالحکیماف، معاون نخستوزیر ازبکستان تصریح کرده بود که با توجه به کمبود آب در ازبکستان، این کشور برای ارتقاء حوزه آب نیازمند به تکنولوژیهایی ماننده آنچه واترجن تولید کرده است، میباشد.
دیدار رئیس سابق بانک ملی اسرائیل با نظربایف
آسیای مرکزی در یک ماه اخیر میزبان چندین نشست سیاسی و اقتصادی بود که نمایندگانی از رژیم صهیونیستی نیز در آنها حضور داشتند. «آستانه کلاب» یا کلوپ آستانه پرحاشیهترین نشست در این زمینه بود. یکی از سخنرانان کلیدی این نشست جیکوب فرنکل، رئیس سابق بانک ملی اسرائیل در بازه سالهای 1991 تا 2000 بود. وی در جریان این سفر با نورسلطان نظربایف، نخستین رئیسجمهور و رئیس شورای امنیت قزاقستان نیز دیدار میکند. فرنکل که هماکنون ریاست جیپی مورگان چیس، به عنوان یکی از شرکتهای بزرگ خدمات مالی و بانکداری آمریکایی و چندملیتی را بر عهده دارد، در دیدار با الباسی پیرامون همکاریهای مالی و بانکی با قزاقستان بحث و تبادل نظر کرد. همچنین در کنفرانس بینالمللی تحت عنوان «تامین و بهداشت آب منطقهای آسیای مرکزی» نیز که به میزبانی تاشکند در اواسط ماه نوامبر برگزار شد، کارشناسانی از رژیم صهیونیستی حضور داشتند.
لغو فعالیت سفارتخانههای رژیم صهیونیستی و بازگشت به کار آنها در آسیای مرکزی
همزمان با اختلافات روی داده میان وزارت امور خارجه و وزارت امور مالی رژیم صهیونیستی پیرامون پرداختها، مسائل مالی و مالیاتی، وزارت خارجه اسرائیل اعلام کرده بود که فعالیتهای دیپلماتیک خارجی را متوقف میسازد. در این چارچوب، همزمان با دیگر مناطق جهان، سفارتخانه رژیم صهیونیستی از اواخر اکتبر در قزاقستان نیز بسته شد. با این حال پس از چند روز، مجددا سفارتخانهها و کنسولگریهای این رژیم کار خود را در آسیای مرکزی نیز آغاز کردند.